Florence Nightingales uggla

I fem år gick Florence Nightingale runt med en liten uggla i fickan. Hon hade räddat den från några elaka pojkar på Parthenon i Grekland och gav den namnet Athena efter den grekiska gudinnan för vishet och krig. På den tiden – i mitten på 1800-talet – kunde man resa fritt och utan pass i Europa, så Athena fick följa med på Florences resor, bl a till Tyskland, där Florence studerade sjukvård ett tag. När hon förestod ett kvinnosjukhus i London blev Athena ökänd för sitt aggressiva förhållningssätt till alla andra än just Florence.

När Florence förberedde sig för den gigantiska sjukvårdsinsatsen i Krimkriget 1853-1856 fick Athena bosätta sig på vinden men ugglan klarade inte av ensamheten eller så visste den inte hur man fångar möss. Florence hade ju matat den i alla år. Athena dog och Florence var förtvivlad. Hon sköt upp sin avfärd till kriget och såg till att ugglan blev uppstoppad. I dag finns den på Florence Nightingale-museet på St Thomas Hospital i London.

Historien är full av märkvärdiga kvinnor och Florence Nightingale är en av dem. Säregen, motsägelsefull, sjuklig. Handlingskraftig och självkritisk, ett organisationsgeni och kristen mystiker, framgångsrik lobbyist som låg till sängs i mer än 30 år, första kvinnliga ledamoten i Royal Statistical Society men ansåg ändå att kvinnor inte var lika kapabla som män. Hon var övertygad om att Gud kallat henne att jobba med sjukvård men uttryckte stor uppskattning för andra religioner.

Och så denna uggla i fickan! Vilket liv för en fågel som borde flyga fritt. Hur kunde hon, som ansåg att det var samhällets plikt att förbättra förhållanden för de fattigaste, hålla en liten fågel fången i sin ficka? Vilket behov fyllde den för Florence?

Florence Nightingale fascinerar mig. Hon var inte den jag en gång lärde mig att hon var. Och ugglan Athena kan jag inte glömma. Därför har jag gjort ett broderi av henne.

Läs mer:

Åsa Moberg: Hon var ingen Florence Nightingale. Natur och kultur 2007.

Stoika Hristova: Kidnappad av patriarkatet. http://www.kulturbron.com/stoika.hristova.htm